Oppisopimuskoulutus on oivallinen valinta monenlaisissa tilanteissa. Usein se sopii erityisen hyvin juurikin aikuiselle, koska monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta, oppisopimuksen suorittaminen vaatii runsaasti oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta. Lisäksi se sopii erityisen hyvin aikuiselle opiskelijalle, koska opintojen ajalta maksetaan palkkaa. Vaikka palkka ei olekaan suuren suuri, ei aikuisopiskelija oppisopimuksen valitessaan jää kuitenkaan taloudellisesti aivan tyhjän päälle ja tarkalla taloudenpidolla hän voi elättää mahdollisen perheensä myös opintojen aikana.

Millaisissa tilanteissa kannattaa valita oppisopimus koulutusmuodoksi?

Oppisopimusta kannattaa harkita, ellei sinulla ole lainkaan ammatillista perustutkintoa tai jos nykyiset työtehtäväsi ovat laajentumassa uudenlaisille tehtäväalueille. Sinulta ei ehkä ole lainkaan muodollista pätevyyttä ja tarvitset ammattitaidostasi mustaa valkoiselle. Saatat olla myös sellaisessa tilanteessa, että sinulla on tutkinto kouluasteelta, mutta haluaisit opistoasteisen tutkinnon.

Joissakin elämäntilanteissa saattaa tulla myös tarve tai halu kouluttautua täysin toisenlaiseen ammattiin kuin nykyinen ammatti ja myös tällöin oppisopimus voi olla hyvä valinta.

Oppisopimuksen ajalta maksetaan palkkaa, minkä ansiosta opiskelijan toimeentulo ei ole aivan niin tiukka kuin opintotuella ja mahdollisella -lainalla elävien nuorten opiskelijoiden. Tämä on hyvä uutinen monelle aikuisopiskelijalle, jolla saattaa jo olla perhe ja joka on siten vastuussa useamman suun ruokkimisesta. Opiskelijalla on oikeus saada työnopetuksen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa sekä muut etuisuudet, jotka kuuluvat normaaliin ja tavalliseen työsuhteeseen.

Jos haluan aloittaa oppisopimuskoulutuksen, miten minun pitäisi toimia?

Jos haluat aloittaa oppisopimuskoulutuksen, aivan ensimmäiseksi on tietysti tärkeää selvittää oppisopimuskoulutuksen perusasiat. On tärkeää, että tiedät, mihin olet sitoutumassa ja harkitset tarkkaan, onko oppisopimuskoulutus juuri sinulle sopiva tapa opiskella.

Jos tämän jälkeen tuntuu edelleenkin siltä, että oppisopimuskoulutus on juuri sinua varten, kannattaa aivan ensimmäiseksi etsiä työnantaja, joka suostuu palkkaamaan sinut oppisopimusopiskelijana. Jos olet työtön työnhakija, työvoimatoimisto voi auttaa sinua tässä tehtävässä. Työnantajan löytäminen ei ole välttämättä kovin helppoa, mutta älä lannistu, vaan kysele työpaikkaa aktiivisesti. Kun löydät itsellesi sopivan työnantajan, sovi hänen kanssaan opintojen aloittamisen mahdollisuudesta. Tämän jälkeen sinun tulee ottaa yhteyttä alueesi koulutarkastajaan ja keskustella hänen kanssaan opintosuunnitelmistasi.